Triplea Living History Group
Shadow
Slider

Brielle

 Brielle

Bevrijdingsfestival Brielle 2015

Bevrijdingsfestival 2015 te Brielle is opnieuw georganiseerd. Mede omdat dit een lustrum jaar is aangaande herdenkingen bevrijding van 70 jaar geleden. In die tijd was het westelijke plus noordelijke gedeelte van Nederland bevrijd van de Duitse bezetting, hierdoor was officieel op 5 mei 1945 heel Nederland bevrijd.

Voor de juiste programmering van 2016 kunt u de website  bevrijdingsfestival Brielle bezoeken.

September 1944 

Nederland is bezet door de Duitsland. Het toneel rond Eindhoven is het toneel van heftige gevechten en gebeurtenissen tussen Duitsers en Amerikanen.

In Brabant en Gelderland worden tijdens de grootscheepse Operatie Marget Garden parachutisten gedropt om de route veilig te stellen voor het oprukkende Britse grondleger. Dat dit niet zonder slag of stoot ging bewijst Hells Highway. Het doel is de bruggen bij Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen om zo makkelijker Duitsland binnen te kunnen vallen.

Brabant ervaart de verschrikkingen van de oorlog. Burgers en militairen komen terecht in een oorlog roulette, die draait om leven of dood, vreugde en verdriet.

Triple A, die als organisatie verantwoordelijk was voor de opstelling op het veld in Veghel, laat hierbij veel van de vereniging zien, tijdens dit groots opgezet evenement.

Dit jaar zullen waren er speciaal voor het 70-jarig bevrijdingsjubileum 3 Amerikaanse WO2 veteranen aanwezig. Om het compleet te maken vlogen op 2 mei een originele AVRO Lancaster en een Spitfire over Brielle & Bernisse.

Locaties tijdens Bevrijdingsfestival 2015: 

1. Kampementen van de verschillende (geallieerde) legers
2. Parade van legervoertuigen, stapvoets rijdend via Nobelstraat, Voorstraat richting Maarland
3. Mock Battle (schijngevecht) op 't Scharloo, vanaf de Turfkade kunt u alles goed volgen. + EHBO post aanwezig in Amerikaans kampement
4. Beleef Brielle met de stadswandeling over Brielle in Oorlogstijd 1940 - 1945 (VVV Turfkade)
5. Bezoek de tentoonstelling over de Joodse Gemeenschap in de Synagoge Brielle (Turfkade)
6. Big Band Bevrijdingsconcert in de Catharijne Kerk
7. Live Muziek anno 1945 in de Brielse Horeca (Voorstraat, Nobelstraat, Markt)
8. Doe meer aan het dansfestijn op de markt met Big Band anno 1945 (Markt)
9. Struin over de Bevrijdingsmarkt (Turfkade)
10. Dodenherdenking (Catharijne Kerk)

 Re–enactment Kampementen

Stap terug in de tijd en beleef hoe het soldatenleven 70 jaar geleden was op een kampement of bivak. De tijd van Glenn Miller, Coca Cola, Churchill, Kauwgom, Roosevelt en de Andrew Sisters. Sta oog in oog met de verschillende voertuigen van zowel de Duitsers als de Geallieerden. Bekijk de verschillende (originele) tenten voor de manschappen en officieren.

Zie hoe de manschappen worden gedrild en getraind door hun sergeanten. Bekijk hoe aanvalsplannen worden bedacht en hoe die door het hoofdkwartier naar de eenheden werden gestuurd. Neem op 2, 3, 4 of 5 mei een kijkje in een veldhospitaal en zie hoe de gewonden worden verpleegd.

Voor meer informatie bezoek de website bevrijdingsfestival Brielle

Translate

Foto album
Aanbevelen
Zoeken

Generic selectors
Exacte match
Zoeken op title
Zoeken in content
Zoeken in post
Zoeken in pagina